Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Κολοβρέχτης, ένα μικρό ιστορικό

Ο υγροβιότοπος Λιβάδι (Κολοβρέχτης) βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Μεσσαπίων-Διρφύων και Χαλκιδέων, μεταξύ Ψαχνών και Αρτάκης. 
Αποτελεί ένα οικοσύστημα μεγάλης φυσικής και οικολογικής αξίας. 
Ο Κολοβρέχτης δημιουργείται από ένα μικρό ποτάμι στην αρχή της πεδιάδας των Ψαχνών στην κεντρική Εύβοια, το οποίο εκβάλλει στον Βόρειο Ευβοϊκό. 

Οι εκβολές του ποταμού Κολοβρέχτη αποτελούν ένα εκτεταμένο οικοσύστημα ρηχού γλυκού νερού το οποίο προστατεύεται από έναν μεγάλο καλαμιώνα. 
Στον υγροβιότοπο έχουν καταμετρηθεί 49 προστατευόμενα είδη πουλιών (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες), ενώ μαζί με τον υγρότοπο στα Κανατάδικα της Ιστιαίας, στη βόρεια Εύβοια και της λίμνης του Δύστου, στη νότια Εύβοια, αποτελούν σημαντικό σταθμό στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών. 
Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από αγριοκαλαμιές και βατομουριές από την ηπειρωτική πλευρά και από σαλικόρνιες που σχηματίζουν μικρούς δαίδαλους από τη μεριά της θάλασσας. 
Έχει κηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 642 Δ / 9-10-1989), ενώ προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες (Ramsar-Βέρνης). 
Ωστόσο, την τελευταία 30ετία η λογική του κέρδους σε βάρος της φύσης, η συστηματική αδιαφορία της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης πλήττουν θανάσιμα τον υγροβιότοπο ο οποίος με τον χρόνο υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά, ενώ μειώνεται η έκταση του. 
Ανεξέλεγκτη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από γειτονικές επιχειρήσεις, απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων, αστικά λύματα, παράνομες εκχερσώσεις και επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση, παράνομη κατασκευή καναλιών απορροής, φυτοφάρμακα, αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα, φωτιές που μπαίνουν στους καλαμιώνες με στόχο την καταπάτηση και την επέκταση γεωργικών καλλιεργειών, συνθέτουν ένα σκηνικό διαρκούς υποβάθμισης. Τελευταία πράξη τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν αρχές Δεκεμβρίου 2016. 
Ενεργοί πολίτες από τα Ψαχνά, την Αρτάκη, την Χαλκίδα, όλη την Ελλάδα, έχουν ενεργοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια – με αποκορύφωμα την τριετία 2005-2008 όταν παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη - ώστε πολιτεία και αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσει η ρύπανση, να απαγορευτεί το κυνήγι, να πάψουν οι καταπατήσεις, να αναδειχτεί με οικολογικό τρόπο ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος της περιοχής, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνικής οικολογικής αειφορικής διαχείρισης.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
 Πληροφορίες - επικοινωνία στο kolobrextissos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου